Subnavigatie

Duurzaamheid

Een wit papier bedrukken met zwarte inkt, of zwart papier als uitgangspunt nemen? Steeds meer wordt de focus gelegd op duurzaamheid en worden vraagtekens gezet over de beste duurzame weg.

Bij Graphic Minds dragen we ons steentje bij en kunnen we u adviseren over de beste manier om duurzaam te produceren en distribueren. Bij het ontwikkelen van een grafisch ontwerp, marketingcampagne of bij het produceren van drukwerk, houden we rekening met een aantal zaken om zowel de werkwijze als het resultaat te verduurzamen. De duurzaamheid van drukwerk kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Allereerst wilt u dat uw concept duurzaam is en dat u hier op lange termijn mee verder kunt, maar het gehele traject hieromheen (met het oog op het milieu) speelt ook een aanzienlijke rol.

Op welke wijze houdt Graphic Minds rekenschap met duurzaamheid:

  • Duurzame productiecyclus
  • Duurzaam concept

Duurzame productiecyclus
Gaat u aan de slag met een creatieve productie, dan wilt u niet alleen zoveel mogelijk besparen, maar u wilt ook denken om het milieu. Graphic Minds kan u adviseren over een duurzame werkwijze. Daarbij kunnen we op verzoek de algehele productiecyclus duurzaam laten verlopen. Dit betekent dat wij niet alleen werken met FSC gecertificeerde materialen, maar dat ook de productie verloopt volgens de productie eisen die FSC hieraan stelt, tot aan de distributie.

Vrijwel elke papiersoort voldoet aan de eisen van FSC/PEFC. Zo leveren wij dan ook geen papiersoorten die hier niet aan voldoen, dus dit neemt wellicht al menig frons weg. Toch zijn er meer mogelijkheden waar aan gedacht kan worden:

  • Drukken met Eco-inkten (niet iedere drukkerij doet dit, maar indien wenselijk, kan dit wel geleverd worden)
  • Het sealen van materialen: dit is mogelijk in afbreekbare of milieuvriendelijke sealbags. Ook is er de mogelijkheid deze sealing op zetmeelbasis te leveren
  • Het algehele FSC gecertificeerde productieproces

Los van FSC, groeipapier en sealing op basis van zetmeel, is het natuurlijk zonde om grote oplagen van drukwerk weg te moeten gooien, omdat uw ontwerp toch net even anders uit de drukpers tevoorschijn kwam dan u van tevoren had gedacht. Om die reden maken we vanaf het begin al proactief deel uit van het drukproces. Levert u uw ontwerpen bij ons aan, werpen wij hier een kritische blik op en voeren een aantal tests uit, om op basis hiervan de volledige oplage uit te rollen.

Duurzaam concept
Wanneer we aan de slag gaan met een nieuw idee of product, houden we altijd de duurzaamheid, of eigenlijk ook wel de houdbaarheid in het achterhoofd. In eerste instantie wilt u een concept of grafisch product dat duurzaam is, oftewel op de langere termijn mee kan. Op basis hiervan bent u er namelijk van verzekerd dat elke marketinguiting, elk ontwerp, elk visitekaartje, perfect op elkaar aansluit en dat u hierin een consistente lijn kunt trekken.